Sneak previews De Grote Hamersma 2019
Een aantal fraaie recensies van Harold Hamersma nadat we onze wijnen voor DGH 2019 hadden ingezonden ;
Sneak preview De Grote Hamersma 2019
Baricci 2013, Brunello di Montalcino
Montosoli. Volgens overleveringen, naar verluidt en volgens betrouwbare bronnen de mooiste locatie om sangiovese voor Brunello di Montalcino te laten groeien. Ook in het wat lastiger jaar 2013.
En ach, ja, ja, wat een fijnigheden allemaal. Degradeert vele Brunello’s tot pocherige schreeuwlelijkerds, fletse bleekneusjes of volstrekte miskleunen.
Zelfverzekerd rood fruit, een bessen-en-kersenverbond, paddenstoelenleer, specerijenverzameling, een lichte vanillezucht, zuren als van de mooiste balsamico, en 'sta eens even stil bij het werk aan de weg tannines'.
Laten we dat laatste doen en op een schilderachtige plek de tenten opslaan, een vuur laten gloeien en het rund aanspreken. Morgen weer verder. Is die file ook opgelost.
Score De Grote Hamersma 9+
Firriato 2013, Harmonium, Nero d’Avola, Sicilia
We schrijven mijn jeugd. Mijn vader had een zwaar gereformeerde kennis waar we een keer per jaar op bezoek moesten. Vanwege pa die daar ondergedoken had gezeten ten tijde van 'De Mof.' Die luiwammes wilde niet in Duitsland werken.
Ofschoon de Refoman op een afgelegen boerderij in de Achterhoek woonde, wij achter op de tractor het land in gingen en als stadsjongetjes koeien mochten melken, vreesden wij het moment dat wij weer naar binnen gingen. Niet zozeer vanwege de kruutmoes die op tafel kwam - een karnemelkse pap met gort, worsten, spek, nog meer onduidelijke andere vleeswaar, rozijnen en specerijen - maar omdat, voor we mochten gaan eten, de boerenvader achter zijn harmonium kroop en luid zingend onze lieve Heer probeerde te behagen, het hoofd half omhoog gericht, de ogen deels weggedraaid door de onstane extase. Doodeng vond ik 't.
Enfin, u weet waar ik naar toe wil: vanwege jeugdtraumatische ervaringen deze Harmonium met de nodige scepsis getoetst. Maar ik ben bekeerd De hoge lijn van Firriato, waar ze sowieso een abonnement hebben op erg goede wijn maken voor vriendelijke prijzen.
Ook voor € 28,80 is dit welbeschouwd een soort koopje. Cassis, zoete bramen, de geur van een nieuwe leren tas, rozen vol in de knop na een lenteregentje, discrete zuren, milde pepers, het zoet van afgewogen houtgebruik en dan toch ook nog - heel halleluja - een vleugje wierook...Kaarsje branden. Op eettafel zetten. Uitgemolken koe als smaakvolle sudder ernaast.
Score De Grote Hamersma 9+
Sneak preview De Grote Hamersma 2019
La Spinetta 2015, Nebbiolo, Langhe
Staat een neushoorn op het etiket. Dat belooft wat. Maar zoals er ook roze olifanten bestaan, is dit ook een bijzonder goedgeluimd hoorndier. Opmerkelijk toeschietelijk, ook voor nebbiolo. Zeer goed verzorgd. Subtiel ook.
Verzorger Giorgio Rivetti heeft ’m weten te dresseren, waardoor hij nu opzit en pootjes geeft. Vol rood fruit en pruimen. Jonglerend met zoete kersen dit jaar. Dwarrelend door rozenblaadjes. Een koddig gezicht met zo'n groot beest. Beest van een wijn ook. Vinden onze vaderlandse wijnkelners ook die 'm al diverse keren de Prix du Sommelier hebben toegekend.
En nu we toch met complimentjes aan het strooien zijn: heerlijke neus bovendien. Vinden ze in China ook maar dan dichten ze deze in gemalen vorm weer heel andere kwaliteiten toe.
Score De Grote Hamersma 9+
Sneak preview De Grote Hamersma 2019
Malaspina 2017, Rosa Spina Rosato, Calabria
Hotseknotsweggetjes en lappendekenwijngaarden, perceeltjes van een halve tot twee hectaren. Daar zijn ook de vier zusjes Malaspina te vinden. Die zijn helemaal into 'slow wine'. Maken zodoende ook wijn om langzaam van te genieten.
Zoals deze rosato met een grote spanningsboog. Vanzelfsprekend van onbespoten gedrag. En van een druif die ook ik even moest opzoeken: de gaglioppo. Komt alleen in Calabrië voor waar-ie zich voor het gemak dan ook weer verschuilt achter een vijftal aliassen. De druif zal er zijn redenen wel voor hebben. Het beste kan-ie zich echter gewoon verstoppen in deze wijn.
Onvergelijkbare rosato. Zacht en kracht. Vol bitters en zuren. Vol kruiden en rood fruit. Met tannines en met charme. Oprecht en rechtdoorzee. Oppassen: is geen doorsnee rosé....
Score De Grote Hamersma 9-
Sneak preview De Grote Hamersma 2019
Cantina Santadi 2017, Pedraia, Nuragus di Cagliari
Er bereiken niet veel Sardijnen de proeftafel. En dit is er dan ook nog eentje van de nuragusdruif. Die zie je nog minder. ‘Niemand zal er een traan om laten’, menen de schrijvers van het overigens wel aanbevolen naslagwerk Grapes & Wines.
Zij betitelen het wit van deze druif als ‘perfectly unmemorable’. En dat zijn enige claim to fame is dat de nuragus ooit door de Feniciërs naar het eiland is gebracht. Voor slechts een enkele producent hebben ze een goed woordje over, en laat nu Cantina Santadi die deze Pedraia produceert tot dat selecte gezelschap behoren.
Ik proefde al eerdere oogsten. Maar ook nu weer maakte de cantina een breed uitwaaierende bianco, met een fijne zomerbloemetjesgeur en fijne zomervruchtjes in de mond. Nergens nadrukkelijk, maar zonder al te veel moeite te hoeven doen herkennen de smaakpapillen er toch perzik, abrikoos, gele appel, peer en de onvermijdelijke en onmisbare citrus in.
Apart, zeldzaam en bijzonder smakelijk. En opvallend: in al die jaren dat ik deze wijn proef, geen cent duurder geworden.
Score De Grote Hamersma 8,5